Milánkaland Különkiadás, avagy milyen az élet egy terror sújtotta országban

Most egy kicsit súlyosabb bejegyzés következik, így megpróbálom a hangnemet is ehhez igazítani. Mint azt legtöbben tudjátok, március 21-én ,kedden terrortámadás rázta meg Brüsszelt és egész Belgiumot. A részletekről nem szeretnék írni, a legtöbb online/offline médium széleskörűen lefedte a témát, akit érdekelnek a részletek, innen elsőkézből lehet tájékozódgatni. Én inkább arra térnék ki, milyen megélni egy ilyet közelről…

Aznap

Őszintén megvallva, én az eseményeket kényelmesen átaludtam, mert nem volt délelőtt órám. 10:30körül ébredtem, szokásos ágybanfetrengős socialmedia-check, látom minden csatorna fel van robbanva. 11üzi 20fb-értesítés… Mi a fasz? gondoltam magamban, mert hát azért ennyire nem vagyok népszerű gyerek, majd mikor a messengert megnyitva az “élsz még?” “már megint mivan ott?” kezdetű üzenetek fogadtak, sejtettem, hogy valami nagy gebasz van. Gyors Fb-check… EKKOR látom az incidesnt, gyors rákukkantok a közös csoportban, a többiek élőben beszélték meg az egészet… Gyors válaszolgatás, majd haza is megpróbáltam életjelet adni.

A helyzet legfurcsább része az, hogy igazából fel sem fogtam. Szerintem még most sem.

Innentől ment az előben hírek követése, illetve a koordinátorunk Maaike mindent posztolt facebookon, emailben is minden fontosabb dolgot elküldött, közben nyugtatott mindenkit, illetve kérte, hogy azért adjunk már életjelet.

Hivatalos Dékáni közlemény dél körül futott be, reagálva a helyzetre, arra kértek mindenkit, ha lehet kerüljék Brüsszelt, illetve aki nincs a kampuszon, ne is fáradjon be, délutáni órák törölve.

A nap hátralevő részét a szobában töltöttem, csak boltba ugrottam le, de mindenhol érezhető volt a helyzet komolysága…

Többiek

Ugye a repülőteret lezárták a támadás után, leghamarabb hétfőn adják át az utasforgalomnak. Az egyik olasz srác AZNAP repült haza, szerencsére Charleroi-ból, ami még kiengedte az aznapi járatokat,de bejövőket már terelték… A lényeg, hogy hazajutott, egy laza 5órás késéssel, ugyanis szigorított biztonsági ellenőrzések vannak. ez engem annyiban érint, hogy jövőhéten megyek haza, és a reptéri transzferjárat 1,5 órával a gép indulása előtt tenne ki a reptéren, így át kell szervezni, szerencsére megtehetem, díjtalanul.

Egy belga ismerősöm másnap repült volna Portóba a sulijával kirándulni Zavantemből… Mondanom sem kell, hogy nem igazán jött össze, de végül egy másik reptérről utaztak. Legtöbben megdöbbentek, szóhoz sem jutnak, ez egy nemzeti tragédia.

Intézkedések:

Az országban 4-es, azaz legmagasabb fokú terrorkészültség van. Brüsszel többnyire leállt, francia-belga határzár. Katonák forgalmasabb közterületeken, pályaudvarokon. Ghent belvárosa jóval kihaltabb, mint általában, a legtöbb boltban a biztiőr bemenetelkor ellenőrzi a táskádat stb…

Közhangulat:

A hangulat ennek ellenére nem változott(annyira, vagy csak én nem vagyok eléggé fejlett érzelmileg, hogy érzékeljem), nyilván elsőszámú beszédtéma az eset, illetve mindenki szolidaritását fejezi ki, ahol csak tudja. De nincs pánik, az embereken nem látszik a félelem.

Ma a suliban International Marketing helyett egy ad hoc fejtágítást kaptunk terrorizmusból, iszlámállamból, meg menekültválságból, amiből igazából újdonság nem volt számomra, de jó volt így egy gondolatmenetben hallani az egészet, illetve egy belga szemszögéből rekonstruálva látni az eseményeket és azok okát.

Délután Ghent főterén krétarajzolás volt a brüsszeli mintára, ami megintcsak az együttérzés kifejezésének módja.

A social media-t ellepték a belgazászlós profilképek, az irónikus/cinikus/ellenséges mémek, illetve mindenki megjelölte, hogy nincs baj…

Közben kormányzati szinten megy az egymásra mutogatás, pl a belügyminiszter menyújtotta a lemondását…

Miértek?

Ezen rész főként az itteni hírforrásokra, saját tapasztalatokra, illetve a IM-órán elhangzottakra épül. (szubjektív)

Az , hogy a támadás most történt, valószínűleg annak köszönhető, hogy pénteken elfogták Salah Abdeslamot Brüsszelben, akit a párizsi merényletek kitervelésével gyanúsítanak. Világot láttak olyan hírek, miszerint kész együttműködni a hatóságokkal, így ez  a sejt maradékát a minél gyorsabb cselekvésre késztette, mielőtt elkezdődhetne a szálak felgönygölítése. Másrészről egyesek az akciót megtorlásnak vélik Abdeslam elfogásáért. Minenesetre elég grandiózus támadás volt, így rengeteg tervezés állhat mögötte. Ami arra utal, hogy a kivitelezés sietős volt az az, hogy az egyik reptéri bomba nem robbant, és az elkövető meglépett.

Hogyan?

Ez a legfőbb kérdés.

Brüsszel egyenlő az EU intézményével. Legalábbis a terroristák szemében. De mégis hogyan történhetett egy ilyen méretű terrorcselekedet az Európai Únió szívében.

Belgium, azon belül is Brüsszel Molenbeek-negyede a párizsi merényletek után került a középpontba, ugyanis a támadások elkövetői-Párizs és majdan Brüsszel is- belga állampolgárok voltak, és legtöbbjük Molenbeekhez volt köthető. De hogyan tudtak a Brüsszel kellős közepén lévő, egykori iparnegyedben megbújni a terroristák, illetve hogyan tudták kivitelezni terveiket?

Ennek egyik legfőbb oka a belga hatóságok információs diszkrepanciáiból ered. Az ország bonyolult területi/kormányzati tagoltsága megnehezíti a szervek megfelelő együttműködését, a kellő információáramlást. Sok hírforrás hivatkozik arra, hogy egy-egy elkövetőt X kormány, vagy Y szerv már ellenőrzött/igazoltatott/megfigyelt, neadjisten jelentett is a belga hatóságoknál, de ezek valahogy mindig lemorzsolódtak a gépezetben. A másik pedig, hogy az itteni muszlim közösség nem igazán működött együtt a hatóságokkal, illetve az IS sajnos piszok jól szervezett, és nagyon jól áll anyagilag. Rengeteg rejtekhelyük van a negyedben és nagy befolyással is rendelkeznek(zsarolás-megfélemlítés-lefizetés)…

Összességében

Elég súlyos a helyzet, és  az elmúlt pár év eseményei, különösképp a két legutóbbi “Nyugati-világ” ellen elkövetett merénylet után azt lehet mondani, hogy egy új korszak köszönt be Európában, ami a “boldog békeidőket” egyszersmind maga mögé utasítja.(és még akkor a migráns krízis ugye…) Van ok a félelemre? Van! Akkor Féljünk is? Ne, mert akkor Ők nyertek, ugyanis a terror elsőszámú célja a pánikhangulat gerjesztése! Lehetne jönni a klisékkel, hogy “legyünk óvatosabbak”, “vigyázzunk magunkra” vagy a kedvencem, a “kerüljük az arabokat”, de igazából ebben a helyzetben nem lehet mit csinálni azon kívül, hogy éljük tovább az életünket és örülünk, ha éppen nem velünk történik meg.

A Milán

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s