Amerika kapitány, avagy A legjobb Pókember mozi

Najó, a cím egy kissé túlzás. Mindenki tudta, mindenki várta, igen, benne volt. Összefoglaló, MINIMÁLIS spoilerrel!

A film jó. Nem a kedvenc filmem idén, nem is a kedvenc Marvel-alkotásom, de mindenképpen jó, és talán a legjobb Amerika Kapitány film eddig.

Úgy látszik a Marvel a Captain America brand alatt viszi a kicsit komorabb tartalmakat, ez a rész annyira nem volt komor, sem képivilágban, sem tartalomban, mint a Winter Soldier, de durván moralizált a felszín alatt. A szuperhősök törvény felett-alattiságáról, a bajtársiasság különböző manifesztációiról, az intelligencia és a nyers erő ellentétéről, valamint a bosszúszomj pusztító hatásaoról.

 És mindemelett a multiverzumban elfoglalt hadronütköztető szerepnek is többé kevésbé megfelelt.

Milán impulzusmoziba megy

Hát én voltam a legjobban meglepődve, hogy itt már 27(!) óta kint van a mozika, az egész világon csak franciák, britek, németek és szingapúriak láthatták előbb. Najó meg a sajtóvetítés-premier LA-ben 12-én. Úgyhogy Milánka alkoholmámoros szombat estéjét Marvel-féle csihi-puhira, nameg jóadag édességre cserélte( moziból haza sétáltam is egy jót, hogy a kalóra balanszom meg a lelkiismeretem is a helyén legyen).

Mivel nem akarok nagyon spoilerezni ezért megpóbálok egy kicsit körbejárni azon, hogy mi vezetett ehhez a filmhez a multiverzumon belül, kitérek rá, miért nagy dolog hogy pókica pókicált a filmben, illetve KIAFENEAZAFEKALATEXGYEREEEK? (a trailerben is benne van…)

Előzmények- Multiverzális kitekintő-Sztori felvezető

A film-nem túl meglepően- lineárisan, az Age of Ultron után nemsokkal veszi fel a fonalat. Amcsi Kapcsi meg a’ Zúj Avengers- akik az Ultron korában formálódtak, tagjai: Vision, Black Widow, Scarlet Witch(akit nem is a Johansson játszik :/ ),a Kapitány, meg a Vicces néger, azaz Sólyom alkot. Hulk meg Thor még mindig MIA, Hawkeye meg úgy gondolta, hogy az íjat családi problémákra cseréli-  egy piti bűnözőt kergetnek Fekalandon, amikor az megemlíti a kapitánynak Bucky-t, aki ugye a Winter Soldierből lehet ismerős. Bucky ugye a forma, aki kapitány jó spancija volt régen, aztán HYDRA-agymosott bérenc lett, de majdan megnormálisodott.

A misszió balul üt ki, így a Bosszuállókat politikai nyomás alá helyezik, hogy az ENSZ által ellenőrzött félkatonai szervezet legyenek.Az Avengers két felé szakad: a pro-szabályozás, élén Irónikus Man-nel, meg a kontra, élükön a kapitánnyal. Közben valaki a háttérben megint kavarja a szart. És akkor innen indul a POLGÁRHÁBORÚÚÚÚ.

Először is, a cím túlzás. A film jogos címe inkább, Amerika Kapitány: két dacos kisgyerek szupercsapattal támogatott vitája, de ezt nehezen lehet lenyomni a célközönség torkán, meg ez nem is reflektál a képregényekben is meglévő polgárháborús epizódra(erről később).

Szóval ezen az alap konfliktuson indul el a film, aztán belekeveredik Bucky meg még a Sokovia vonal- a hely amit rommá aláztak az Ultron-ban, és egy furcsa leképződése Közép-Kelet- Európának, van magyar(os) utalás a filmben-, és van benne egy kurvajó csavar, ami kihozza az igazi konfliktust, amit szépen építget a film a háttérben, én nemjöttem rá, lehet nálam nagyobb fanok, vagy jobb megfigyelők levágják. Namindegy.

Mi van még? Ja, hát megjönnek a régebbi karakterek. Minimális játékidőt, de a történetben viszonylag nagy szerepet kap Don Cheadle War Machine-je, beugrik Hangyember, meg ugye van két teljesen új karakter- az egyik mondjuk csak relatíve-, a PÓKMANUS, meg a FEKETEPÁRDUC. Róluk bővebben.

Spider man-miért nagy dolog

Ugye a Marvel-karakterek nagy részének filmes jogai a Disney-nél vannak, nem kell mondani, hogy #aranybánya. Az alábbi képen szemléletesen látható, hogy ki-hogy-miért-mikor.

marvel-rights_4444x3556
forrás

 

Mint látható, Spéder-man, (ja az más), Spóder-man filmes jogai a Sony Picturesnél tanyáznak. Akik szépen ki is sajtolták a franchise-t, Először a Toby Maguire féle, vitatható trilógiával, majd jött a teljes(szerintem vállalható), eddig 2 részes Reboot Andrew Garfield-del. Feltehetően, SONY-éknál látták, hogy a Fox mekkora baklövést vétett a Fantastic Four Reboot-tal- De aztán HOGYODATETTÉK A DEADPOOLT, meg azért az új X-Menekre sem lehet panasz…-, úgy döntöttek, bérbe adják a hálószövő karakterét Disney féle Marvel Studiosnak, és hagyják, hogy saját univerzumukba implementálják.(van most elég dolguk amúgy is a fiúknak…) A szerződés keretein belül, eddig a mostani Cameo, illetve egy 2017-es spider-man film a biztos, a többi még a jövő zenéje.

A szerepet Tom Holland kapta meg. Elsőre bizonyára nem mond sokat a név, de olyan filmekben játszott, mint a kritikusok által nagyra értékelt Lehetetlen(The Impossible), vagy a Tom Hardy-féle kamaradráma, a Locke , illetve a kirobbanaháborújajdeszar How I live Now-ban is felbukkan.

A fiatalításon az látszik, hogy visszanyúlnak a kezdő pókica figurájához, a filmben is van rá utalás. Holland nagyon jól hozza a fiatal, kissé tapasztalatlan szuperhős figuráját, a film legviccesebb jelenetei is hozzá fűződnek.(jól ülnek a fiatalkorából adódó poénok-popkulturális utalások is.) Nálam Ő vitte a filmet. Illetve Marisa Tomei személyében egy túl-MILFesített Aunt May-t kapunk….*.*

Black panther

Sokak számára fekete lyuk tátong a Fekete Párduc neve hallatán.(pun intended) A Rózsaszín még oké, nade Fekete?! Engedjétek meg, hogy egy kis karakter-háttértörténettel szolgáljak, így ha még most mész megnézni a filmet(ami valószínű, mert Május 5 a magyar premier 😛 ), akkor legyen egy kis fogalmad arról, hogy mit ugrál ez a forma a képernyőn.

Fekete Párduc oszlopos tagja a Marvel-Univerzumnak. Először 1966-ban tűnik fel egy Fantastic Four képregényben, de aztán önálló kiadvánnyá növi ki magát. A legelső fekete szuperhős valaha, ami ha megnézzük, hogy mikor debütált, elég merész húzás volt…

A karakter polgári neve T’Challa, az afrikai fiktív állam, Wakanda trónörököse,később királya, illetve a Párduc törzs ‘legkiválóbb harcos’ címének tulajdonosa.(ezért Fekete) Wakanda kurvajó hely, ugyanis egy rohadtul fejlett ország, mert náluk van az összes Vibranium, így elég monopol helyzetben vannak a piacon. (ugye a vibranium az a fém, ami AmcsiKapcsi szuperellenálló pajzsának alapanyaga)A Forbes még régebben rangsorolta, hogy kik a leggazdagabb szuperhősök a Marvel-DC univerzumokban(tök vicces kis olvasmány), és a Black Panther toronymagasan első helyen végzett-A képregény világ Mansa Munsa-ja-…

bf7ea641-1cae-4b2d-9247-f746c47020ff
Enter a caption

 

A karaktert egyébként  Chadwick Boseman játsza, aki eddig kisebb-nagyobb sorozatokban vállalt-vagy kapott- kisebb-nagyobb szerepeket, valamint sportfilmekben (Draft Day, 42) szerepelgetett. Nekem kicsit túl volt tolva az afrikai akcentusa, meg kicsit súlytalannak éreztem a karaktert, attól függetlenül, hogy van szerepe a cselekményben, nemcsak filler-cameo…

Képregényes Civil War, avagy mikor a film kicsit javít a katyvaszon.

Az eredeti Marvel képregényes Civil War eléggé megosztó volt a közönség köreiben, kissé túl lett hypolva, majd egy nagy katyvaszba fulladt az egész, ahol *Mario Akcentussal olvasva*ANTONIO STARK egy pszeudo-szupergonosszá avanzsálódott.

A sztori röviden az-vigyázat, nyomokban az előbbiekben felvázolt sztori-elemeket tartalmazhat-, hogy az amerikai állam szeretne kollektíve nagyobb ellenőrzést a szuperhősök felett, ezért indítványozzák a Szuperhős Regisztrációs Törvényt-kissé szabados fordítás-, amely hatására a szuperhősöknek fel kellene fedniük identitásukat, majd az állam által fizetett(!!) közalkalmazottakká válnának. Ott is egy félresikerült akció-szerűség- egy szuperhősökről forgatott reality(!!) keretein belül egy random szupererőkkel bíró forma kicsit túltolja, és meghal jópár civil- eszkalálja a cselekményt, és Tony beáll a Pro , a Kapitány meg a Kontra oldalra. Nagyon részletesen nem mennék bele, mert 1: agyfasz, 2: reggelig írnék és már kurvafáradt vagyok.

A lényeg az hogy Stark überfasz lesz, kissé érthetetlen módon, eleinte saját maga ellen(!!) szervez merényletet, hogy a törvényt fontosságát bizonyítsa, rábírja Peter Parkert, hogy csakugyan fedje már fel, hogy ő a pókmanus, ezzel nem kis galibát zúdítva rá, és szeretteire…

Majd még nagyobb állatságokat tol: Mivel ott is M.I.A. Thor, a harc közepén egyszer csak megjelenik, és beáll Iron Man-ék oldalára a vitába, ezzel pontot téve egy nem túl nyomós karakter sorsára. Mint később az kiderül, STARK meg REED Richards(Fant4stic)

KLÓNOZTA!!!!

Így az nem is a’ igazi Thor volt…Ezért később jól el lesz náspángolva a ‘TONIO, Thorci által.

Aztán még jön egy szupertitkos börtön a negatív zónában, ami egy párhuzamos dimenzió(szerű), meg egy epikus final battle, ahol mindenki öl mindenkit, meg rengeteg árulás meg minden, mindkét oldalon.

A felvonultatott szuperhősök száma nyilván jóval terebélyesebb, egyrészt a képregényben nem kell meg CGI-olni mindenkit egyenként(#büdzsé), másrészt a mainstream Marvel-filmnéző nem biztos, hogy tisztában van a hatodrangú nemtomkikkel.

A képregényes Civil War a Kapitány(!!) halálával végződik, de nem is.

A lényeg az, hogy ott Stark túltolja, és már-már szupergonosz státuszba emelkedik, mert a józaneszű olvasó a’Merika Kapitány ügyével ért egyet.

Ellenben a filmben jobban balanszolva van a karakterek motivációja, illetve az előzményfilmek egy sokkal megalapozottabb konfliktusforrást hordoznak, mint a képregény Casus Belli-je.

Viszont így nem lesz annyira Epik, Annyira Polgárháborús a hangulat, ezért is javasoltam az alternatív címet.

A csavar rész után-amit nem lövök le- kicsit erősebbé válnak az ellentétek, és a két főszereplő motivációja, de nincs katarzis, eléggé nyitva hagyták a végét…(nyilván a Multiverzum folytatásossága miatt)…

Összefoglaló

Összességében a film kurvajó, megéri rá elmenni, még a belga 8€-s (kedvezményes) jeggyel is. A történet szerintem hozza a várhatót, az eleje talán kissé lapos, egyértelmű, kissé klisés, de a csavar, meg a végjáték kárpótol. Az akció látványos, a karakterek jók, kiemelendő a Pók-Ica debütálása, kellően bevezette Black Panthert. Szinészek persze kurvajók, mondom, nekem kicsit sok volt a Black Panther-es dolog.Nem a kedvenc Marvel-filmem, nem is az idei legjobb Marvel film, de ütött, mint bokszoló a kocsmai verekedésben… Kiváncsian várom, hogy az idei képregényfilm-dömpingben hogyan állja majd meg a helyét… Nálam

8,17/10… 😀

De ki vagyok Én, hogy véleményt formáljak, nézzük mit mondanak a nagyságos filmkretikusok (Dancsó után szabadon), illetve nézők!

IMDB: 8,7/10

MetaScore: 81/100

RottenTomatoes: 94%

Szeretettel,

A Milán

4 Comments Add yours

  1. alappi says:

    Inkább a 4 környéke a 10-ből.

    Like

    1. milcsy says:

      Miért? Szerintem Marvel filmként megállja a helyét, főleg a Kapitány érában, de kiváncsi vagyok a véleményedre, ha van kedved kifejteni!

      Like

  2. rdt89 says:

    Még nem láttam, így a tesztbe se mertem beleolvasni.
    Annyi lenne a kérdésem, hogy sok zúzás van benne? Valamint az egyes akció jelenetek hosszúsága nem olyan kúrta mint a Kapitány 2-ik részében, hogy elkezdődik és már vége is?
    Köszönöm a válaszokat 🙂

    Like

    1. milcsy says:

      Az akciójelenetek legtöbbje közelharc, vagy üldözés.Ezek relatíve rövidek, de sok van belőlük és jól kivitelezettek. Így ezek inkább a dinamikára és a koreográfiára mennek rá, de a film közepén van egy harc-ami a film egyik csúcspontja- ami szerintem elég “zúzós” 😀 . Szóval inkább a kisebb, de látványos akciójelenetekre kell készülni, egy grandiózus csatával, ami viszont kellően epikus!
      Remélem segítettem! 🙂

      Like

Leave a comment